Θεση Σαρωσης 325

Maria Sarri, Persefoni Mirtsou

guest: Tina Kotsi

Μια μελλοντολογική lecture performance που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτηλήνη, στα πλαίσια του συνεδρίου Αρχαιολογικοί διάλογοι 2016.

Θέση σάρωσης 325

“Βρισκόμαστε στο 1120ο διαγαλαξιακό έτος (3200μ.χ.). Τρείς αρχαιολόγοι, οι Βλάντιμιρ, Εστραγκόν και Πόντσο, πραγματοποιούν διερευνητικές δοκιμαστικές τομές σε θέση, στη νήσο που κατά την ύστερη περίοδο εθνών-κρατών ονομαζόταν Λέσβος, βασισμένοι σε αναφορές αρχαίων ηλεκτρονικών πηγών που ανάγονται στο πρώτο μισό του εικοστού πρώτου μετά Χριστό αιώνα. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα.”

Μιά μελλοντολογική παρωδία με σκοπό να υποδείξει την αδυναμία της αρχαιολογικής έρευνας να τεκμιριώσει σημαντικά ιστορικά γεγονότα που όμως δεν άφησαν υλικά τεκμήρια.Οι δύο αρχαιολόγοι, αντιμετωπίζοντας το παρόν από το μακρινό μέλλον, απαλλαγμένοι από τις πολιτικές και κοινωνικές αγκυλώσεις του σήμερα, προσπαθούν να ανιχνεύσουμε τα πιθανά υλικά ίχνη των μεταναστευτικών ροών που προκάλεσαν την αλλαγή του ρου της ιστορίας.

Οι Βλάντιμιρ, Έστραγκόν και Πόντσο είναι μια αναφορά στο “Περιμένοντας τον Godot” του Samuel Becket, με τα αφαιρετικά αποσπασματικά περιβάλλοντα του συγγραφέα, αλλά και με μία διάχυτη αίσθηση ματαιότητας, που προκαλεί η αναμονή της αποκάλυψης του υλικού τεκμηρίου ενός γεγονότος που δεν άφησε ίχνη. Τρια “γκρί” πρόσωπα, χωρίς φυλή και φύλο, σε ένα ανοιχτό χώρο, αλλά ακόμη διατηρώντας τα κλασσικά εργαλεία της αρχαιολογικής μεθόδου, σκάβουν ελπίζοντας να βρουν στοιχεία που αποδεικνύουν το πέρασμα προσφύγων από την περιοχή, γεγονός που οδήγησε στην κατάργηση εθνών και συνόρων.

Καταγραφή της παρουσίασης:

Maria Sarri 2016

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s